Nikon Imaging | Polska | Europa

01-06-2017

The Beauty of Rust – Piękno rdzy

Nikon publikuje serię fotografii makro ukazujących nadzwyczajny kontrast między naturą a degradacją dzieła ludzkich rąk

Firma Nikon publikuje nową serię fotograficzną, która ukazuje piękno kontrastu między bujnym szwedzkim lasem i porzuconymi samochodami rdzewiejącymi na leśnym cmentarzysku pojazdów „Bilkyrkogĺrden Kyrkö Mosse” niedaleko dzielnicy Ryd w Linköping (Szwecja).

Alberto Ghizzi Panizza, specjalizujący się w makrofotografii profesjonalista, uchwycił uderzające kontrasty, dowodząc ogromnych możliwości obiektywów Micro NIKKOR firmy Nikon. Cmentarzysko pojazdów Bilkyrkogĺrden Kyrkö Mosse to niepowtarzalne miejsce, oddające do dyspozycji fotografa przeróżne wraki pojazdów pochodzących nawet z lat 40-tych ubiegłego wieku. Pojazdy te, zapadając się w grząskie runo leśne, powoli poddają się działaniu środowiska naturalnego.

Wykonane zdjęcia pokazują zniszczone przez ogień siedzenia, zapadające się w grunt odbarwione koła i tablice rozdzielcze porośnięte zielonym mchem.

Alberto Ghizzi Panizza: Nikon D500, AF-S DX Micro NIKKOR 40mm f/2.8G

Alberto Ghizzi Panizza: Nikon D810, AF-S VR Micro-Nikkor 105mm f/2.8G IF-ED

Alberto zrobił zdjęcia przy pomocy aparatów Nikon D500 i Nikon D810 oraz następujących obiektywów Micro NIKKOR:

AF-S DX Micro NIKKOR 40mm f/2.8G: Ten niewiarygodnie prosty w obsłudze i kompaktowy obiektyw, skonstruowany z myślą o rejestrowaniu subtelnych szczegółów, pozwala wykonywać zapierające dech w piersiach makrofotografie, a także świetne zdjęcia tradycyjne i portretowe. Przysłona umożliwia wyodrębnienie fotografowanego obiektu z ciekawie rozmytego tła, a także robienie ostrych zdjęć w niekorzystnych warunkach oświetleniowych.

AF-S DX Micro NIKKOR 85mm f/3.5G ED VR: Niewielki i lekki obiektyw do makrofotografii formatu DX z układem optycznym wysokiej jakości. Skala odwzorowania 1:1 zapewnia wykonywanie rzeczywistych zbliżeń niezwykle skomplikowanych faktur i szczegółów.

AF-S VR Micro-Nikkor 105mm f/2.8G IF-ED Ten obiektyw wyposażono w należący do drugiej generacji system redukcji drgań firmy Nikon (VR II) pozwalający na elastyczność podczas fotografowania z ręki. To również doskonały obiektyw do robienia zdjęć z większej odległości, np. podczas fotografowania dzikiej przyrody.

AF-S Micro NIKKOR 60mm f/2.8G ED: Obiektyw nie tylko kompaktowy, ale również wszechstronny – umożliwia zarówno wykonywanie zdjęć w dużym zbliżeniu, jak i fotografię krajobrazową. To najbardziej kompaktowy z makroobiektywów firmy Nikon do fotografii makro i zastosowań ogólnych. Obiektyw wyposażony jest również w korekcję bliskiego zakresu, zapewniającą wysoką efektywność podczas fotografowania z niewielkich odległości.

Alberto Ghizzi Panizza następująco komentuje swoje doświadczenie: „Makrofotografia skupia się na interesujących kolorach i teksturach, więc cmentarzysko Bilkyrkogĺrden Kyrkö Mosse okazało się dla mnie miejscem wprost wymarzonym. Obiektywy Micro NIKKOR umożliwiły mi utrwalenie, w kryształowo wyrazisty sposób, 60-letniego konfliktu między porzuconymi samochodami i Matką Naturą próbującą odzyskać odebrany jej las. Cztery obiektywy, których użyłem, miały kluczowe znaczenie, gdyż dzięki nim zmniejszyłem dystans i udało mi się ukazać „piękno rdzy” w niespotykany wcześniej sposób”.

Alberto Ghizzi Panizza: Nikon D810, AF-S Micro NIKKOR 60mm f/2.8 ED

Alberto Ghizzi Panizza: Nikon D500, AF-S DX Micro NIKKOR 40mm f/2.8G

Fotografowie zainspirowani serią „The Beauty of Rust” (Piękno rdzy), którzy chcą wykorzystać drzemiący w nich potencjał w wersji makro mogą wziąć udział w promocji typu cashback, którą objęto obiektywy Micro NIKKOR. Więcej informacji znajduje się tutaj.

Alberto Ghizzi Panizza: Nikon D810, AF-S DX Micro NIKKOR 40mm f/2.8G

Alberto Ghizzi Panizza: Nikon D500, AF-S DX Micro NIKKOR 85mm f/3.5G ED VR